Fjellvettreglene

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening
Ta noen mindre turer med sekk, før du drar på langtur. Treningen bør foregå både i og utenfor løper. Når du går på forberedende turer bør du bruke det utstyret du skal bruke på langturen.

Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går

Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis.

Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene

Værmeldingene er ikke alltid riktige. Selv om været kan bli bedre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva meteorologene forteller.

Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.

Fjellvettregel 5: Lytt til erfarne fjellfolk

Fjellfolk med erfaring og lokalkunnskap kan gi deg nyttig informasjon. Lytt til hva de har å si og still gjerne spørsmål om veivalg og terreng.

Fjellvettregel 6: Bruk kart og kompass
Bruk kart og kompass så finner du veien dit du skal. Tåke kan gjøre det vanskeligere å bruke kartet, og derfor er det viktig å følge med på kartet også i klarvær. En GPS kan også være nyttig på tur.

Fjellvettregel 7: Gå ikke alene

For noen mennesker kan det være en fristelse å gå alene i urørt landskap og føle på naturens ro. Går man to sammen har man imidlertid en bedre sikkerhet om noe uforutsett skjer.

Fjellvettregel 8: Vend i tide, det er ingen skam å snu
Vi husker vel alle Suverin Suveren, som til slutt tok til vettet, og snudde da det ble veldig dårlig vær. Det er jo ingen skam å snu, men gjør det i tide.

Fjellvettregel 9: Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig

Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig. Vent aldri for lenge før du begynner å forberede et nødly, om det skulle være nødvendig.




Fjellvettreglene ble introdusert på bakgrunn av en rekke ulykker som skjedde påsken 1967, da 18 personer omkom i fjellet. Etter denne påsken satte Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening ned et utvalg som skulle drive forebyggende arbeid. Som et resultat av dette ble kampanjen «Aksjon fjellvett» lansert under mottoet «Velkommen til fjells – men ta ansvaret selv». Fjellvettreglene ble revidert og relansert, og det ble satt i gang kampanjer for å spre kunnskap om fjellvett gjennom mediene og trykksaker. Aksjonen fikk stor oppmerksomhet, selv om enkelte kritiserte organisasjonene for å skremme folk fra fjellet.

Reglene har blir sendt på radio siden 1969 og på TV siden 1972, ledsaget av et musikkstykke mange ennå assosierer med fjellvettreglene. Musikken er en instrumentalversjon av «Daydream» spilt inn av Kringkastingsorkesteret.

(Kilde: Wikipedia)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar